Behind the design: Lieveheershondje

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 14:32

De wedstrijd

In 2016 deed ik mee aan de prentenboekwedstrijd Key Colours van uitgeverij Clavis. In totaal waren er 100 inzendingen uit verschillende landen. Na verschillende selectierondes zat mijn prentenboek Lieveheershondje bij de laatste 7. Voor de uitslag gingen we naar Hasselt, het hoofdkantoor van Clavis. Ik ben nooit iemand geweest die zo nodig in de spotlights hoef te staan, dus doodzenuwachtig wachtte ik af tot de bekendmaking van de winnaar. Ik won de wedstrijd niet, enigszins opgelucht want het hele PR-tralala ging aan mij voorbij. Maar ik was ook wel een beetje teleurgesteld, want mijn droom om een kinderboek uit te geven kwam niet uit. Totdat… bekend gemaakt werd dat ook de andere 6 boeken (waaronder Lieveheershondje) uitgegeven zouden worden (woohoo!). 

 

Het idee

Een kleine twee maanden voor de deadline kwam ik de wedstrijd ‘Key Colours’ toevallig tegen. Ik had toen nog geen idee voor een prentenboek... Mijn inspiratie kwam toen mijn kleine hondje Pixel een bijtactie uithaalde om de aandacht te claimen. Het idee was geboren: een piepklein hondje wat zo graag aandacht wilt, dat het op een verkeerde manier om aandacht gaat vragen: door te bijten. 

 

De schetsen

Zie hieronder de allereerste ieniemini krabbel. 

De eerste karakterschetsen. In eerste instantie zouden de insecten allemaal een persoontje op zichzelf worden, maar dit werd too much. De aandacht moest naar Lieveheershondje gaan.

Om ervoor te zorgen dat Lieveheershondje overal even groot/klein was, was mijn referentie (qua grootte) een lieveheersbeestje (om en nabij).

Nadat ik enigszins in beeld had hoe Lieveheershondje en de andere karakters eruit zouden zien, begon ik met het in beeld brengen van de verhaallijn in een storyboard. Dit zijn dan hele vlotte krabbels, die alleen voor mij duidelijk hoeven te zijn ;)

Veel schetsen zijn uiteindelijk vrijwel 1 op 1 gebruikt in het boek.

De techniek

Voor dit prentenboek heb ik een scratchboard-achtige techniek gebruikt. Maar ik heb ook nog even overwogen om in aquarel te werken (zie een testillustratie hieronder). 

Voor de scratchboard techniek heb ik me laten inspireren door illustratoren Fleur van der Weel en Floor Rieder. Je schildert een laagje zwarte verf op een glasplaat. Wanneer de verf droog is, kras je met een krabbertje je illustratie uit de verf. Daarna scande ik de glasplaten in en maakte ik de compositie op de computer. Ook kleurde ik de vormen digitaal. Daarbij maakte ik gebruik van overdruk, zodat overlappende kleuren met elkaar mengden.

De compositie

Ik heb veel gebruik gemaakt van perspectief om zo extra de groot/klein verhouding, tussen Lieveheershondje en de rest van de wereld, duidelijk te maken. 

Hieronder staat het eerste voorstel voor de cover van Lieveheershondje. De uitgever vond het echter beter om een afbeelding uit het binnenwerk te gebruiken als cover.

Deleted scenes

In het proces zijn er ook wat ideeën gesneuveld. Hier een paar illustraties, die uiteindelijk het boek niet gehaald hebben. 

De heldin van het verhaal: Pixel.

Interesse in het boek? Lieveheershondje is onder andere verkrijgbaar bij bol.com


«