Behind the design: Catharsia

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 16:12

De opdrachtomschrijving

Ruim een jaar geleden ontwierp ik het boek Catharsia van Sjef Drummen. Opdrachtomschrijving: ga je gang! Heerlijk! 

Omdat de tijd krap was, een boek van ruim 200 pagina’s in 6 weken from scratch, ben ik meteen begonnen met ontwerpen op de computer. Daaruit heb ik een aantal ontwerpvoorstellen voorgelegd aan de klant.

Flipbook

Een van de ontwerpvoorstellen die ik voorlegde, was om van het hele boek een flipbook te maken. Als je het boek dan vlot bladerde (als een flipbook) zag je op de achtergrond een zwaluw* die door het boek vliegt. Uiteindelijk is dit voorstel niet doorgegaan, omdat het de mogelijkheid om elke pagina vrij te ontwerpen zou belemmeren. Ik heb het idee van een flipbook wel nog in 1 hoofdstuk een beetje terug laten komen. Het hoofdstuk Back to the future (bladzijde 104 t/m 131) laat pagina voor pagina een zwaluw duikelen door het boek. Zie hieronder het effect. 

 

Waarom de zwaluw?

Het boek vertelt onder andere de totstandkoming van Agora, een vernieuwende onderwijsvorm waarbij de vraag van de leerling de leidraad vormt voor zijn of haar onderwijs. Een totaal andere benadering dan het traditionele onderwijs, waarbij de input altijd vanuit de docent komt. 

Deze nieuwe vrije onderwijsvorm die Agora aanbiedt, is gesymboliseerd in een zwaluw die de eigenschap heeft om zonder vrees en met ontzettend veel lef door de lucht te buitelen. 

 

De cover

De cover laat een gezicht zien waarbij de hersenen dobberen in een wasbak (de hersenen in de wasbak was de enigste eis van de klant). Het symboliseert het doorbreken van de traditionele gedachtegang betreffende het onderwijs.

Het gezicht heeft 1 oog open en 1 oog dicht. Ik wilde hiermee laten zien, dat het volledig omarmen van het nieuwe onderwijs dat Agora aanbiedt, nog niet voor iedere onderwijsinstelling is weggelegd. Sommige hebben hun ogen nog dicht. Catharsia heeft als doel je ogen te openen en je hersenen door de wasstraat te halen. In het begin zie je dan ook door het boek ogen die nog gesloten zijn. Gaandeweg openen de ogen zich steeds meer. Het hoofdstuk Agora in de praktijk laat heel veel geopende ogen zien, omdat Agora alleen kan bestaan als men ziet dat onderwijs ook anders kan. In dit hoofdstuk komen overigens ook vlinders voor, verwijzend naar het verhaal over de wijze rups (docent) en de slimme vlinder (leerling).

 


«   »