Behind the design: Dierentuin protestposters

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 11:33

De aanleiding

Deze posterreeks ontwierp ik na een bezoekje aan de dierentuin. Ik was lang niet bij een dierentuin geweest en was vergeten hoe onnatuurlijk het voor de meeste dieren is om zo te leven. Ook viel het me op hoeveel mensen totaal geen rekening hielden met de dieren in het park: schreeuwen, dieren proberen aan te raken. Het meest opvallende was een aap met haar jong. Haar buitenverblijf was zo opgesteld, dat ze nergens een hoekje had waar ze zich kon verbergen. Ze zat in een buis (zo neergelegd dat je van beide kanten erin kon kijken) met haar jong. Haar binnenverblijf was afgesloten. Het maakte me verdrietig en boos. Als uitlaatklep gebruikte ik mijn creativiteit en ontwierp een reeks posters. 

 

De schetsfase

Het ontwikkelen van een concept ontstaat bij mij vaak door gewoon te starten met ontwerpen. Ik gebruik af en toe een vlotte schets op papier, maar in dit geval ben ik meteen op de computer gestart. Gaandeweg werd duidelijk wat ik eigenlijk wilde communiceren. Ik wist meteen dat ik een poster wilde maken met een leeuw. Vrij snel werd duidelijk dat dit een leeuw moest zijn die opgesloten zat in het kader van de poster. De leeuw moest precies in het kader passen om een benauwde sfeer te creëren. 

 

Het concept

Bij de eerste poster wist ik nog niet dat het een drieluik zou worden. Door de tekst die ik erbij zette (One for the money) kwam het idee om de andere twee te maken (Two for the show, Three to get ready). Zoals ik al zei, ontwikkelt mijn idee zich gaandeweg in het ontwerpproces. Ook het idee voor het oog en de tralies kwam tijdens het ontwerpen. Ik wilde namelijk de rol van de mens ook op een of andere manier in het ontwerp verwerken. Het oog staat dan ook voor het observeren. Wij, die de dieren observeren. De lijnen van het oog vormen ook meteen de tralies van de kooien. Onze behoefte om dieren te observeren, zorgt ervoor dat we deze moeten opsluiten in een kooi.

 

De tekst

De tekst is opgebouwd in 3 fases, gebaseerd op de songtekst van Elvis’ Blue suede shoes.

One for the money was een zin die in mij opkwam, omdat uiteindelijk het houden van dieren in dierentuinen ook een commercieel aspect heeft. Op de eerste poster staat dan ook 1 leeuw. De tweede poster vertelt 'Two for the show' en laat 2 olifanten zien. De derde zegt: 'Three to get ready' en toont 3 apen.

De kleinste tekst vertelt ‘het waarom’ van de posterreeks: The wild, cruel beast is not behind the bars of the cage. He is in front of it.

 

Tot slot

Ik zie ook in dat dierentuinen een waardevolle bijdrage leveren aan het beschermen en behouden van diersoorten die helaas in de natuur niet overleven (vaak door toedoen van de mens). Deze reeks is dan ook niet gericht op de dierentuinen die het welzijn van hun dieren voorop stellen. Wel is het een poging om een spiegel voor te houden en onszelf af te vragen: hoe gaan wij met dieren om en vinden wij onze belangen en behoeften belangrijker dan het welzijn van dieren?


«   »