Behind the design: Open dag vmbo Niekée

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 11:55

De briefing

Vmbo Niekée kwam met de vraag een open dag poster, flyer en brochure te ontwerpen. Belangrijk was dat hierin aandacht kwam voor de 4 vmbo-profielen die je op Niekée kunt kiezen. Het idee om de poster te verdelen in 4 delen was daarom snel gemaakt. Hieronder leg ik uit hoe het ontwerp verder tot stand is gekomen.

 

Het concept

De poster is onderverdeeld in 4 stroken die onderin elkaar overlappen en bovenin naast elkaar staan. Dit symboliseert dat je op Niekée in de eerste jaren van elke afdeling een beetje kunt proeven, je hoeft nog geen keuze te maken. Gaandeweg kies je een richting. Elke richting heeft een eigen mascotte om duidelijk te maken dat het vier verschillende leerrichtingen zijn.

 

 

De hond

De hond heeft tanden als een zaag of misschien wel een metaalsnijder om dé techniekafdeling van Niekée te vertegenwoordigen (de afdeling Produceren Installeren en Energie (PIE). Hier werk je met je handen. Je leert over installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. De hond is misschien wel de stoerste van de vier. 

 

 

De draak

De draak is een fantasiedier. Want de leerlingen op de afdeling Media, Vormgeving en ICT (MVI) hebben een levendige fantasie en zijn heel creatief. Ze zijn de leerlingen met hun hoofd in de wolken, de dagdromers. Niks is hun te gek. Dus waarom geen draak? Wie zegt dat draken niet bestaan?

 

De slang

De slang is een symbool wat we kennen van de medische wereld, bijv artsen en apothekers gebruiken deze vaak in hun logo’s. Wij associeren de slang met gevaar en dodelijk gif. Echter stond de slang in de Griekse oudheid op de staf van Asclepius: de Griekse halfgod van de geneeskunde. Volgens de mythologie was hij in staat om de gezondheid van de zieken te herstellen en de doden weer tot leven te brengen. Vanzelfsprekend staat de slang op deze poster dan ook symbool voor de afdeling Zorg en Welzijn (Z&W). Niks engs aan!

 

 

De vogel

De afdeling Horeca, Bakkerij en Recreatie is misschien wel het meest veelzijdig. Horeca is de afkorting voor hotel, restaurant, cafe. Recreatie staat voor alle activiteiten die in de vrije tijd plaats vinden met als doel ontspanning. En dan heb je ook nog het onderdeel Bakkerij. Dat is nogal wat om terug te brengen naar 1 symbool. Ik heb gekozen voor een vogel. De vogel staat symbool voor voeding: vlees en eieren. Maar ook voor de vrijheid, vaak verbeeld in een duif. En niet te vergeten de warmte en geborgenheid van een vogelnest.

 

Het doorvoeren van het ontwerp

Om de vormgeving speels te houden zijn deze mascottes ook los van elkaar te gebruiken in de vormgeving van andere media uitingen voor Niekée. De combinatie van kleurgebruik, eenvoudige vormen, de mascottes en de verdeling in 4 vlakken zorgt voor een herkenbare stijl.

 


 »